Florin Talpan, juristul care apără interesele Clubului Sportiv al Armatei, a lansat un atac devastator la adresa Federației Române de Fotbal.
În urma modificării din Regulamentul de Organizare și Funcționare al CSA Steaua București, care presupune faptul că, din acest moment, clubul se poate asocia cu „terțe persoane juridice, publice sau private”, în vederea unei eventuale promovării în primul eșalon fotbalistic, Talpan a reacționat, precizând că nu este un lucru bun pentru clubul „roș-albastru”.
Juristul susține în continuare că echipa din Liga a 2-a nu are nevoie de o asociere cu o altă enititate privată pentru a ajunge în Superliga și consideră că odată cu un asemenea demers, s-ar ajunge într-o situație identică celei cu FCSB.
Florin Talpan a atacat brutal Federația Română de Fotbal, care, în opinia lui, ar trebui să modifice regulamentul de licențiere, aceasta fiind, de fapt, problema adevărată care o împiedică pe CSA Steaua să promoveze.
Juristul susține că federalii încalcă legile europene prin refuzul oferit clubului din Liga a 2-a de a participa în primul eșalon fotbalistic din România și consideră că trecerea la o formă privată reprezintă eliminarea transparenței.
Talpan a adus acuzații dure și celor care au condus soarta anumitor cluburi care au falimentat, fiind finanțate din bani publici. Juristul a „tunat” că sumele respective au fost aruncate „pe geam” și a promis că Steaua București nu va mai ajunge într-o astfel de situație.
„Modificarea care a avut loc în Regulamentul de Organizare și Funcționare al CSA Steaua București nu este bună pentru Steaua. Domnul ministru Dîncu a introdus-o probabil ca urmare a dezinformării apărute în presă, unde zilnic apar articole scrise cum că Steaua nu poate promova în Liga 1 din cauza Legii Sportului. Asta este o minciună. Doar regulamentul de licențiere îi interzice Stelei București accesul în Liga 1.
Este vorba mai exact de alineatul 1, de la articolul 11 din Regulamentul de Licențiere a Cluburilor și de Fair Play Financiar. Acest alineat este unul discriminatoriu, pe care FRF ar trebui să îl schimbe imediat, deoarece ajută la formarea unei competiții închise, la care nu au accesul toate cluburile sportive din România. S-a și văzut de fapt că în Liga 2 sunt în acest moment 5 echipe, din cele 20, care nu pot promova în Liga 1 fix din cauza acestui alineat. E o dovadă cât se poate de clară că FRF trebuie să îl schimbe. Este o regulă care nu ajută deloc fotbalul. Ba chiar îi face rău, deoarece elimină transparența din fotbal. Și acesta este și motivul pentru care atât de multe echipe finanțate din bani publici ajung să falimenteze!
Steaua București nu trebuie să se asocieze cu nimeni și nici nu o va face. Nu avem de ce să o facem. Nu avem de ce să renunțăm la locul din Liga 2 pe care l-am câștigat cu atât de multă muncă în favoarea unei alte entități, care oricum nu ar fi Steaua București. Dacă am face acest lucru, am putea ajunge din nou în situația în care o altă societate ar cere ca ea să fie recunoscută drept Steaua București.
FRF trebuie să modifice acel regulament de licențiere, pe care oricum l-a modificat deja de multe ori, ca să elimine discriminarea și să permită accesul tuturor cluburilor sportive din România în prima ligă. Este inadmisibil ca, în 2022, în Europa, să existe astfel de practici discriminatorii și anticoncurențiale. FRF, prin decizia sa de a ne refuza accesul în Liga 1, încalcă legile concurenței, atât pe cea din țara noastră, cât și pe cea din UE. În ce campionat s-a mai întâlnit ca federația să îi interzică unui club să promoveze doar pentru că e deținut de stat? Și de ce să interzici accesul unui club deținut de stat într-o ligă unde cele mai multe cluburi sunt finanțate de stat.
Această decizie a FRF nu are sens. Singura explicație pentru care FRF insistă ca toate aceste cluburi să treacă de la stat, la o formă de asociere este pentru că nu dorește transparență. Știți foarte bine că un club deținut de stat, precum Steaua, e obligat să comunice toate informațiile solicitate, inclusiv informații financiare. Cluburile finațate de stat, care joacă în Liga 1 sub forma unor asocieri, nu sunt obligate să comunice aceste informații financiare. Nu știm ce se întâmplă cu banii publici în momentul în care aceștia intră în conturile lor. Și e cât se poate de clar că acești bani sunt aruncați pe geam, din moment ce atât de multe echipe din Liga 1 au probleme financiare și se plâng că vor falimenta.
Steaua București nu va ajunge niciodată într-o asemenea situație, pentru că nu vom mai repeta greșelile pe care le-am făcut cândva. Vă aduc aminte că asociația AFC Steaua București, cea cu care clubul Steaua s-a asociat în 1998, s-a desființat cu datorii de 14 milioane euro la stat. Acei bani nu au mai fost recuperați niciodată”, a spus Florin Talpan, în exclusivitate pentru ProSport.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER